Peter Schaap – De Schrijvenaar van Thyll

De Schrijvenaar van Thyll

Dit is ook een boek uit de beginperiode van Peter Schaap. Het is een vrij kort verhaal, voor huidige maatstaven althans, waarin wel veel gebeurt.

Bij vlagen deed het me denken aan Jack Vance en dan met name aan de Stervende Aarde boeken. De beschrijvingen en ook bepaalde ideeën deden daardoor vertrouwd aan en zorgden ervoor dat ik weer snel in het verhaal gezogen werd. Ook dit boek heb ik zeker 20 jaar niet gelezen.

Het hoofdconcept van het boek is dat er manier bestaat om de werkelijkheid te veranderen door de nieuwe werkelijkheid in een boek te beschrijven met speciale inkt. Om deze macht te beperken heeft de oorspronkelijke uitvinder hiervan dit verdeeld over 7 boeken en magiërs. De schrijvenaar van de titel is hier een van.

Na vele eeuwen is er een probleem, de inkt is bijna op. De andere magiërs willen de werkelijkheid veranderen en daarmee ervoor zorgen dat er nieuwe inkt beschikbaar komt. Het hoofdpersoon is het daar niet mee eens. Vanaf die setting gaat het verhaal lopen.

Het is een leuk boek, met maar een mindere passage in mijn beleving. Deze hoort niet echt in het boek thuis en doet een beetje afbreuk aan het verhaal. Het past niet lekker. Gelukkig is dat maar een hoofdstuk(je).

Zeker een aanrader mocht je het boek in de kast hebben staan of nog tegen mag komen bij een antiquariaat. Mijn exemplaar heb ik inmiddels vereeuwigd als digitaal bestand in mijn eigen bibliotheek.

Toxaris © 2015 Frontier Theme