Lettertype bepalen

Ik krijg wel eens de vraag welke lettertypes worden gebruikt in boeken, met name bij aparte opmaak of titelbladen. Hier rust uiteraard geen geheim in en ik doe dat graag uit de doeken.

Sleutel zijn, uiteraard, een aantal websites. Deze gebruik ik ook in een zekere volgorde. Belangrijk is wel, dat je een afbeelding hebt van een woord of desnoods een collectie van letters in dat lettertype. Hoe duidelijker de afbeelding, hoe makkelijker de identificatie. Denk er ook aan, dat je juist afwijkende letters gebruikt. Dus, niet de ‘e’ bijvoorbeeld, maar juist letters als de ‘g’. Ook een combi van hoofd- en kleine letters helpt.

Is het plaatje gereed, dan gaan we naar de site WhatTheFont!. Daar kun je het plaatje kiezen. De site zal proberen de letters te herkennen, waarna je eventueel fouten kunt corrigeren. Vervolgens verstuur je die gegevens en de site zal proberen het lettertype te herkennen. Dit gaat vrij goed en bijna altijd heb je wel een goed resultaat.

Als het juiste resultaat er nog niet is, of je hebt geen goed plaatje, kun je nog naar Identifont gaan. Door het stellen van een aantal vragen probeert deze site te achterhalen over welk lettertype je het hebt.

Als dit ook niet helpt, kun je nog naar Typophile. Daar zitten heel veel mensen met kennis van zaken. Daar moet je dan een bericht plaatsen met een voorbeeld. Als je geluk hebt, zijn er dan mensen die je kunnen vertellen hoe het lettertype heet. Zo heb ik bijvoorbeeld op deze manier het lettertype kunnen achterhalen wat ik voor de kaften van de boeken van Robert Jordan gebruikt heb.

Als je dan (eindelijk) het lettertype kent, dan volgt uiteraard nog de zoektocht naar dat lettertype. Gelukkig zijn er veel gratis lettertypes die gebruikt kunnen worden.

Toxaris © 2015 Frontier Theme