Formules in ePUB

Formules in een ePUB kunnen lastig zijn. Het mooist zou zijn om dit in MathML te doen, maar ondersteuning hiervan is pas gedeeltelijk in ePUB3. Dat zal nu dus nog niet helpen.
Formules zijn lastig omdat veel karakters niet ondersteund worden en de opmaak ook erg ingewikkeld kan zijn. Ik los dit met SVG op. Voordelen zijn als volgt:

  • het is een plaatje
  • het is (in theorie) onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies
  • bijna alles is mogelijk.

Omdat ik het mezelf niet te moeilijk wil maken, maak ik gebruik van een generator. Zeker bij ingewikkelde formules is dit best handig. Degene die ik gebruik kan meteen het resultaat als SVG opslaan. De is van CodeCogs.

Je kunt enorm veel wiskundige en natuurkundige symbolen toevoegen. Zet wel de export op svg en download de SVG versie.

Nu zijn er twee mogelijkheden. Een makkelijke en een ingewikkeldere. Eerst maar de eenvoudige. Laad de svg als plaatje in Sigil (rechts-klikken –> Open bestaande). Je kunt nu gewoon deze toevoegen met: <img height=”2em” src=”../Images/formula.svg” />.
Je kunt uiteraard met de hoogte spelen. Ik raad wel aan dit met ‘em’ te doen. Voordeel daarbij is, dat als je het lettertype vergroot, je formule evenredig vergroot wordt.

De ingewikkeldere methode is door de inhoud van de SVG (het is een tekstbestand) te plakken tussen een tags. Let op, alleen de tag! Ook nu kun je met de hoogte en breedte spelen.

Toxaris © 2015 Frontier Theme