Fontshrinker

Een mooie optie van een ePUB is dat je verschillende lettertypes kunt gebruiken. Nu moet dit natuurlijk niet overdreven worden, maar voor bepaalde elementen kan dit echt wat toevoegen aan een boek. Mooie voorbeelden zijn hoofdstuktitels, gedichten/brieven en dergelijke.
Een nadeel is dat lettertypes nogal groot kunnen zijn. Gevolg is dat het boek een stuk groter wordt en dat komt de snelheid niet altijd ten goede. Als je lettertypes wilt gebruiken, kunnen de volgende ‘tips’ misschien helpen.

 • gebruik niet teveel lettertypes
 • controleer of je het lettertype mag gebruiken voor publicatie
 • controleer of alle karakters (glyphs) in het lettertype voorkomen
 • Een lettertype werkt per opmaak, dwz als je schuinschrift en/of vet gebruikt moet je daarvoor ook het lettertype hebben

Het laatste puntje verdient nog wat aandacht. Stel, je wilt het basis lettertype aanpassen en je kiest voor Charis Sil en je hebt zowel schuinschrift als vetgedrukt in je tekst staan. Dan heb je vier lettertypes nodig: Regular, Italic, Bold, BoldItalic. Je kunt je voorstellen dat het dan snel oploopt wat betreft grootte. Het is ook niet nodig, want vaak bevatten lettertypes meer karakters/glyphs dan je werkelijk gebruikt in het boek. Die nemen allemaal ruimte in.

Deze tool helpt je hierbij. In het kort gezegd kan deze de karakters/glyphs uit het lettertype halen die niet gebruikt worden.

Huidige versie is 2.12.

gebruik:

Hiervoor zijn een aantal opties. De tool is zowel via de commandline als via de grafische interface aan te sturen.

commandline:
Het gebruik is: FontShrinker -e <epub> -of <fontfile> -sf <fontfile> -i <text document>/-s <character set>

Als zowel het orginele lettertype, het subsetted lettertype en hetzij een brondocument of karakterset is gegeven, zal het programma zonder interactie draaien. Dit gebruit ook al een ePUB naam wordt gegeven. In geval van een ePub hoeft de rest niet meegegeven worden.

grafische interface
De grafische interface kun je zowel de bron als het doel lettertype opgeven en vervolgens hetzij tekst kopieren, hetzij een karakterset selecteren. Je kunt tekst plakken in het veld, maar je kunt ook een tekst document (.txt, .html, .htm, .xhtml) erheen slepen. Door nu op de knop ‘Determine Unique Characters’ te drukken, worden alle unieke karakters bepaald uit het invoerveld. Door vervolgens op ‘Create subset’ te klikken wordt het nieuwe lettertype gemaakt.

Je kunt ook direct een ePUB slepen op het tekst invoerveld en vervolgens op ‘Create subset’ drukken. Dan worden alle lettertypes in de ePUB verkleint. Hierbij wordt rekening gehouden met de gebruikte karakters per opmaak type. Voorveeld: als de é wel wordt gebruikt in het BoldItalic lettertype, maar niet in het Italic lettertype, zal deze niet in het Italic lettertype worden opgenomen.

In het geval er geen tekst wordt gebruikt, maar karaktersets zijn dit de opties. Er kunnen er meer worden geselecteerd.

 • lage kaste (lage kaste alfabet)
 • hoge kaste (hoofdletters alfabet)
 • lage kaste accenten (letters en ligaturen met accenten uit het zowel West als Oost Europa)
 • hoge kaste accenten
 • getallen
 • punctuatie
 • geld
 • wiskundige symbolen

 

Toxaris © 2015 Frontier Theme