Ebook ergernissen #1

Een mooi opgemaakt en technisch correct e-boek maken moeilijker dan wat vaak gedacht wordt. Helaas bevatten vele e-boeken van zowel ‘amateurs’ als ‘professionele’ uitgevers fouten. Soms zijn deze fouten klein en niet storend, maar andere zijn groter en kunnen de leeservaring behoorlijk verminderen. Natuurlijk zal de een er meer last van hebben dan de andere.  Het niveau van sommige ‘professionele’ e-boekmakers is af en toe bedroefend en lijken te zijn blijven steken in het typemachine tijdperk… Vaak valt dit op dat dit gebeurt om ervoor te zorgen dat iBooks er goed mee om kan gaan. Dat is echter vaak helemaal niet meer nodig, het iBooks programma heeft grote sprongen gemaakt.

Ik zal een aantal stukken schrijven met dingen die ik tegenkom en mijn reactie daarop. Als jullie zelf dingen tegenkomen (ook in mijn eigen boeken…), vertel het me gerust.

Laten we beginnen met nummer 1. Dit is zeker niet mijn grootste ergernis, maar wel opvallend.

#1: inspringen vs. Tabs

De ouderen onder ons weten het nog wel (bijna iedereen dus…). Als je wilde inspringen met de oude typemachines of zelfs met de oudere tekstverwerkers, gebruikte je een tab of mepte je een aantal keer op de spatiebalk.

Sterker nog, ik denk dat de meeste mensen dit nog steeds doen in bijvoorbeeld MS Word in plaats van stijlen te gebruiken (iemand interesse in wat sessies over stijlen in Word?). Op zich is dit nog niet zo erg.

Het wordt erger als dit in een e-boek is. De reden is eenvoudig. Het e-boek formaten waar we het hier over hebben, zijn gebaseerd op HTML. Een tab-teken heeft geen equivalent in HTML. Ook een spatie heeft op zich geen betekenis in HTML, maar wordt gebruikt als onderscheid tussen woorden. Dat laatste klink logisch, want dat is een spatie toch? Ja, en nee. Dat houdt namelijk in, dat spaties standaard weggehaald in HTML en niet afgebeeld. Er wordt alleen een kleine ruimte tussen de woorden weergegeven. Meerdere spaties achter elkaar hebben in HTML dan ook geen enkele zin, die worden afgebeeld als de standaard ruimte tussen woorden. Een spatie aan het begin van een paragraaf wordt helemaal niet afgebeeld, want dat is geen ruimte tussen woorden.

Gevolg is dan ook, dat enkele keren op de spatiebalk geen effect zal hebben en gewoon genegeerd zal worden. Erg is dat niet, want daar is een mooie oplossing voor. Door middel van een zogenaamd ‘stylesheet’ kunnen we bepalen hoe een paragraaf eruit ziet. Eigenlijk kun je er volledig mee bepalen hoe het document eruit ziet, maar dat is een ander verhaal. Maar goed, deze stylesheets werken met opmaak codes. En wat vinden we hier? Een stijlklasse die heet ‘text-indent’. Vrij vertaald: tekst inspringen. Laat dat nu net zijn wat we nodig hebben…

De waarde hiervan kun je opgeven, persoonlijk gebruik ik 1.2 em. Wat dit precies inhoudt, zal ik wel een andere keer vertellen.

Er zit overigens nog wat vast met betrekking tot die spaties. Je kunt ervoor zorgen dat een spatie ‘hard’ wordt in HTML.  Dat wil zeggen dat deze dan niet genegeerd/verwijderd wordt. De bedoeling is daarvan om te voorkomen dat je bijvoorbeeld als je dit hebt: ‘Wat bedoel je met –’, dat dan alleen het streepje met het aanhalingsteken op de volgende regel komt als dit zo uitkomt. Met zo’n harde spatie maak je, voor HTML begrippen, twee woorden één. Nogmaals, de bedoeling is dat dit is om te voorkomen dat de afbreking aan het eind van een regel apart is. Zo’n soort spatie heet ‘non-breakable space’ en wordt in de HTML weergegeven als  . Overigens heb je ook andere soorten spaties, maar dat is niet voor nu.

Wat zie je echter in sommige ‘professionele’ boeken. In plaats dat er nu keurig ‘text-indent’ wordt gebruikt, wat ondersteunt wordt door alle readers die ik ken, doen ze iets zoals onderstaand…

    En hier begint de regel.

De klassenaam is meestal wel anders, maar verwijst eigenlijk altijd naar Apple. Totaal onzinnig, want die heeft dat niet nodig. Erg lelijke code die ook totaal onzinnig is. Zorgt er ook voor dat het boek groter wordt trouwens…

Toxaris © 2015 Frontier Theme