ePUB editor van Calibre

Nadat de bewerker van Sigil had aangekondigd dat er waarschijnlijk geen nieuwe versie meer zou komen als er niet meer programmeurs zich zouden melden, ontstond er een discussie op Mobileread hoe het verder moest. Kovid Goyal, de eigenaar/schrijver van Calibre gaf toen aan een vergelijkbare editor in Calibre te willen bouwen. Dit werd enthousiast maar ook met scepsis ontvangen. Immers, Calibre is berucht om het aanpassen van bestanden en ook de conversie van e-boeken door Calibre creeërt een code nachtmerrie.
Hij gaf echter aan dat het los binnen Calibre zou acteren en volledige vrijheid zou geven. Binnen ongeveer anderhalve maand heeft hij iets gebouwd wat nu ook beschikbaar is. Je kunt het zowel binnen als buiten Calibre draaien.

Laat ik met een ding beginnen. Niet alle functies zijn beschikbaar die wel in Sigil beschikbaar zijn. Dat gezegd hebbende, er wordt hard, erg hard, gewerkt aan de editor en wekelijks komen er nieuwe functies bij.

De basis werkt erg goed en heeft een aantal leuke functies. Zo zal in de code editor tekst dikschuin en dergelijke afgebeeld worden, als dit er zo staat. Bijvoorbeeld:

<p>Dit is <i>schuin</i>.</p>

Lijkt klein, maar is best handig. Andere handige dingen is de splitter. Je kunt nu op de ‘split’-knop drukken en dan aangeven waar er gesplitst moet worden. Het is weer iets kleins, maar wel handig.

Ook de opties als opschonen van de code, makkelijk lettertypes toevoegen, lettertypes verkleinen (alleen letters die je werkelijk gebruikt overhouden), bijknippen van afbeeldingen werken erg fijn.

Toch zal ik het zelf (nog) niet gebruiken. Ik mis toch wel enkele functies namelijk:

  • opslaan van zoekopdrachten en deze als bulk uitvoeren
  • rapportages
  • gebruik van entities

Over dat laatste nog het volgende. Kovid heeft besloten, ondanks verzoeken, om DOCTYPE standaard te verwijderen uit de bestanden. Dat is op zich niet zo heel erg, maar heeft een groot nadeel. Hierdoor zijn namelijk geen ‘named entities’ meer te gebruiken. Dat betekend dat dingen als &nbsp; niet meer gezien wordt als een ‘non-breakable space’. Je kunt het nog wel invoeren, maar dit wordt vervangen bij het opslaan. Ook wordt bij het openen dit vervangen. Hierdoor is deze niet meer herkenbaar. Ik vind dit erg lastig en op dit moment zeker een ‘dealbreaker’.

 

Toxaris © 2015 Frontier Theme