09:32 AM 09:32 AM09:32 AM
 

Nadat de bewerker van Sigil had aangekondigd dat er waarschijnlijk geen nieuwe versie meer zou komen als er niet meer programmeurs zich zouden melden, ontstond er een discussie op Mobileread hoe het verder moest. Kovid Goyal, de eigenaar/schrijver van Calibre gaf toen aan een vergelijkbare editor in Calibre te willen bouwen. Dit werd enthousiast maar ook met scepsis ontvangen. Immers, Calibre is berucht om het aanpassen van bestanden en ook de conversie van e-boeken door Calibre creeërt een code nachtmerrie.
Hij gaf echter aan dat het los binnen Calibre zou acteren en volledige vrijheid zou geven. Binnen ongeveer anderhalve maand heeft hij iets gebouwd wat nu ook beschikbaar is. Je kunt het zowel binnen als buiten Calibre draaien.

Continue reading »

08:45 AM 08:45 AM08:45 AM
 

Het gaat niet goed met de oude SF & Fantasy schrijvers. Een paar weken al Jack Vance en sinds gisteren, 24 juni, Richard Matheson. Er zijn niet veel schrijvers uit het gouden tijdperk meer over.

Richard Matheson was in Nederland niet heel erg bekend, maar een van zijn werken was zeer invloedrijk binnen het genre. Dit is maar liefst 3 maal verfilmd, als ‘The last man on earth’ uit 1964, ‘The Omega man’ uit 1971 en tot slot in 2009 onder de eigenlijke naam ‘I am legend’. Helaas hebben de meeste verfilmingen niet zoveel met het boek te maken, maar dat is meestal zo. Naast vele scripts voor de serie ‘The Twilight Zone’ heeft hij boek geschreven ‘Poort naar de  Eeuwigheid’ was onder zijn oorspronkelijke titel ‘What Dreams May Come’ is verfilmd in 1998.

Hij heeft verschillende andere boeken geschreven. Zijn bekendste boek, ‘I am legend’, is in Nederland oorspronkelijk onder de titel ‘Ik ben een legende’ uitgebracht, maar ook nog een keer onder de Engelse titel.

07:09 AM 07:09 AM07:09 AM
 
Prototype 13.3-inch reader met stylus

Prototype nieuwe Sony 13.3″ reader.

Sony heeft natuurlijk al meerdere e-readers uitgebracht in het verleden en in meerdere formaten. Waar ze echter in het begin echt vernieuwende apparaten hadden, is het momenteel minder vernieuwend. Zo is de PRS-T2 maar een hele kleine stap voor de PRS-T1 en volgens sommigen zelfs een stap terug.
Ze proberen nu echter terrein terug te winnen en hebben de opvolger voor de PRS-T2 aangekondigd. Of dat deze reader gaat worden valt nog te bezien, maar dit prototype klinkt interessant.
Dit prototype is meer gericht op de student. Het formaat is iets kleiner dan A4, maar als je de marges die je meestal op een A4 hebt weglaat, is het leesoppervlak praktisch gelijk. De resolutie, voor zover je daarover kunt spreken bij een e-ink scherm, is 1600×1200, een grote verbetering ten opzichte van de huidige readers. Dit is echter ook wel nodig op dit grotere scherm.
Doordat het een e-ink beeldscherm betreft, is de batterijduur daar ook naar. Als de WiFi is uitgeschakeld, kan dit oplopen tot 3 weken. Het touchscherm kan gebruikt worden om de menu’s te bedienen en ook om te bladeren.
Wat al vaker mogelijk was bij de Sony readers, is nu ook weer mogelijk. Met de bijgeleverde stylus zal het mogelijk zijn om aantekeningen te maken bij de documenten. In eerste instantie alleen bij PDF, maar het wordt ook verwacht bij de andere type documenten.
Het apparaat is slechts 6.8mm dik en weegt 385 gram. Er zal 4GB opslagruimte zijn en plaats voor een microSD kaart.
Het apparaat mikt op studenten en zal later in 2013 gelanceerd worden.